בעיות רגשיות ודרכי טיפול
בעיות רגשיות יכולות להתבטא עקב משבר נפשי או מצוקה שאותה אנו חווים.
כדוגמה, אדם שחווה קשיים הסתגלותיים עקב מפנה משמעותי בחייו, עלול להגיב ברגזנות, כעס או דכדוך. ישנם גורמים אשר הובילו להופעתה של בעיה רגשית זו בזמן זה. דוגמה נוספת היא אדם שחווה טראומה קשה עקב פציעה, ועתה הוא סובל מהתקפי חרדה או קשיי ריכוז, גם זמן ממושך לאחר החלמתו הפיזית המלאה. דוגמה אחרונה דווקא איננה מתארת אירוע בודד – אדם שחווה התעללות מינית מתמשכת בילדותו, ובחייו הבוגרים הוא חווה קשיים משמעותיים במתן וביסוס אמון, ביצירת קשרים חברתיים, או ביצירת מגע פיזי.
למעשה, כל אחת מן הדוגמאות הללו מדגימה את האופן שבו אנו יכולים להגיב לאירוע או נסיבות שטלטלו את עולמנו הפנימי
מידת עוצמתה של התגובה הרגשית
בעוד שבענפי רפואה מקבילים, הסוגיה הבריאותית שממנה סובל המטופל היא פיזיולוגית ומתבטאת במדדים שונים ובתופעות שונות, הרי שמצוקה רגשית היא איננה גשמית, והאתגר שבהבנתה הוא רב.
לבעיות רגשיות פנים רבות ודרגות מצוקה משתנות. טבעי יהיה שכאשר נפוטר ממקום עבודתנו, אז הרי שנחוש מדוכדכים ואולי נחווה ירידה בתפקוד הכללי. האם מצב שכזה בהכרח יצדיק טיפול פסיכולוגי? וודאי שלא.
תגובה רגשית לאירוע שלילי היא טבעית בדיוק כמו תגובה רגשית לאירוע חיובי. אנו פועלים בהתאם למה שקורה סביבנו, וחלק מן האירועים אינם נעימים.
אך מושג כוללני שכזה, גם טומן בחובו את האפשרות להשפעה שלילית ניכרת יותר. כך לדוגמה, אדם שחווה מצוקה קשה, נניח כתוצאה מאובדן, עלול לפתח בהדרגה תסמינים של דיכאון, וכפועל יוצא מזה לא יקפיד לקום לעבודה מדי בוקר או יפתח התמכרויות על מנת להתמודד עם הכאב הבלתי נסבל. במקרה שכזה, הרי שמוטב יהיה לשקול התייעצות עם איש מקצוע.
בעיות רגשיות יכולות להצריך ייעוץ מטעם איש מקצוע כאשר השפעתן על התפקוד היומיומי היא ניכרת ו/או כאשר הן אינן פוחתות גם לאחר שחולף פרק זמן ממושך.
האם המצוקה שלי מצריכה טיפול?
התשובה היא איננה שחור ולבן. מצוקה היא איננה מדד אחד ושרירותי, ובעוד שאדם אחד יתפוס את המצוקה שלו כ-”עוד מהמורה בדרך", הרי שאדם אחר עלול לתפוס את הנסיבות/ האירוע/ תחושותיו כקשים מנשוא. בין היתר, הדבר תלוי כמה משאבים יש לו או לה באותה עת. משאב הינו כל דבר, פנימי או חיצוני, אשר גורם לנו להרגיש טוב ואינו מזיק לנו.
הדרך הצפויה לנו עד להבנה אם כדאי או לא כדאי לגשת לטיפול, איננה תמיד ישרה. לעתים ייקח פרק זמן ממושך עד שנגיע להכרה שמגיע לנו לחוות את החיים באופן חיובי יותר, ולעתים מי שיגבשו את המסקנה הזו יהיו דווקא מכרים ובני משפחה.
באם אינכם בטוחים אם מצוקתכם יכולה למצוא מזור בדמות טיפול פסיכולוגי, או אדם הקרוב אליכם מדליק נורות אדומות ואינכם בטוחים אם יהיה זה נכון להתערב במצבו, הרי שניתן להיוועץ עם גורמי מקצוע שונים לרבות רופא/ת המשפחה ועמותות המציעות סיוע נפשי מידי: סהר וער"ן.
ניתן גם להתייעץ איתי כאשר הנושאים העיקריים בהם אני מטפלת הינם: סטרס, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה וטראומה נפשית, כאבים כרוניים, קשיי הסתגלות, התמודדות עם שנויי חיים ועם אובדן, מתן תמיכה נפשית בטרם, בעת ולאחר יציאה מהארון, ובניית משפחה אלטרנטיבית באמצעות תרומת זרע.
גם אם לא אוכל לספק מענה למצוקתכם, אוכל ואשמח להציע סיוע מעמיתים, קולגות ועמותות שונות.
צעד ראשון לטיפול במצוקה
מטרתו של טיפול נפשי היא לאפשר למטופל או המטופלת לזהות את מקורות המצוקה ולטפל באותן סוגיות שורשיות אשר הובילו לקיומה וכל שכן להתחזקותה.
לעתים אנחנו מודעים לבעיה הרגשית הנתונה, והגוף מאותת לנו על כך בצורות שונות. בעזרת טיפול פסיכולוגי, ניתן לנסות ולהשיב למטופל או המטופלת את האיזון הפנימי שהתערער, ולהקנות כלים חדשים שיסייעו לווסת ולהתמודד באופן יעיל יותר עם תגובות רגשיות שונות וכל שכן עם אירועים ונסיבות בעבר ובהווה.
מתוך ההכרה בכך שאנו יכולים לשפר את איכות חיינו, נפלס את הדרך כדי לאתר את אותם מקורות שורשיים שהובילו למצוקה.
התמחותי, יש לציין, מיועדת עבור אוכלוסייה בוגרת ומבוגרת. במקרים אלו, לרוב מדובר בבעיות רגשיות שמושרשות היטב בנפשו של המטופל, ולעתים הן יכולות לחזור שנים אחורה.
מתי כדאי לפנות?
קושי איננו מוכרח להפוך לבלתי נסבל כדי שנבקש עזרה.
לרוב, בעיות רגשיות אינן מסמלות מצבים נפשיים מסוימים; הן למעשה מונח כולל שחובק בתוכו מגוון גדול של אתגרים עליהם נרצה להתגבר.
פחדים או הערכה עצמית נמוכה הינם בעיות רגשיות שלא מוכרחות להיות מקוטלגות כקשות או ככאלו המשפיעות בצורה משמעותית על התפקוד היומיומי. ועם זאת, אדם שירצה לחזק את תחושת הביטחון האישי, או להפחית את תגובותיו הבלתי מווסתות למצבי לחץ, בהחלט יימצא בטיפול עזר רב.