קבלת ייעוץ נפשי פסיכולוגי
מאמר מערכת
מצוקות ומשברים נפשיים ורגשיים יכולים לפגוש אותנו בשלבים שונים של החיים. האם ניתן למנוע אותם לחלוטין או שהתרחשותם בהכרח פסול? וודאי שלא. את מרבית המשברים והאתגרים אנו צולחים לבדנו, או בסיוע של הסביבה הקרובה לנו, ואף למדים מהם.
אך לעתים, לרוב כשאין לנו מספיק משאבים זמינים, אנו עלולים לחוות מצוקה בעוצמה כה מאתגרת, עד שנדמה שהפתרון כלל לא נמצא וגם לא צפוי לנו באופק. במקרים שכאלו, או גם כשאנחנו 'סתם' מרגישים שזה קצת מעל ליכולותינו, מומלץ יהיה לבחון את האפשרות לקבלת ייעוץ פסיכולוגי.
מהו ייעוץ פסיכולוגי?
ייעוץ פסיכולוגי הוא סדרה של מפגשים בודדים או לאורך פרק זמן יותר ממושך, יחד עם איש מקצוע בעל הכשרה אקדמית ומעשית, מישהו עם נסיון מוכח בתחום בריאות הנפש והפסיכותרפיה.
מטרתם של המפגשים היא ראשית כל לספק אוזן קשבת ניטרלית ואובייקטיבית, מקום נטול כל דעה או שיפוטיות, בו נוכל לתת פורקן לאשר נמצא על נפשנו. עבורנו, העובדה שאדם זר בעל הכשרה ייעודית יישמע את שמתחולל בנו, לעתים מספיקה כדי לספק לנו נחמה ראשונית – אין מדובר באדם שקרוב אלינו ושדעותיו מושפעות מנוכחותו בחיינו. זהו גורם אובייקטיבי.
אולם יצירת סביבה מכילה ומאפשרת היא רק תחילתה של הדרך. מטרתם של הפסיכולוגים היא לתמוך בתהליך משותף יחד עם המטופל, מסע שמטרתו לאפשר התקדמות אל עבר יעדים חדשים בהם חפץ. תהליך זה עשוי להוביל ליצירת שינוי בהיבטים שפוגמים במהלך חיי המטופל, בין שמדובר בהיבטים בינאישיים או חברתיים, התנהגותיים, רגשיים ועוד.
מטרת הייעוץ, המתקיים דרך שיח בריא ופתוח, היא הבנה משותפת של המצב ואף זהוי מטרות טיפוליות התחלתיות. במהלך הטיפול, המטופל ירכוש סל של כלים שיאפשרו התמודדות יעילה יותר עם אותם אתגרים רגשיים אשר הובילו אותו לטיפול מלכתחילה. התמודדות זו תיעשה באופן הדרגתי ובהתאם ליכולות ולקצב המטופל.
האם ייעוץ שונה מטיפול?
ישנם מי שמחפשים אחר ייעוץ פסיכולוגי מתוך התפיסה שייתכן ומדובר בתהליך מהיר ויעיל ביותר. בפועל אין כל הבדל בין ייעוץ לטיפול.
בהגעתכם לקבלת ייעוץ מטעם פסיכולוג, אתם למעשה מחפשים אחר פתרון או עצה למשבר או חוויה אישית שלילית שמלווה אתכם. איש מקצוע איננו יכול לספק הכוונה או הדרכה, אלא לאחר שלמד והבין את הרחשים שמלווים את נפשו של המטופל.
דוגמה לכך ניתן למצוא באדם הסובל מהפרעות שינה. לרוב, הגעתו לייעוץ עם מטפל או מטפלת איננה יכולה לספק את המענה לו הוא מצפה במפגש אחד בלבד. הפרעות שינה יכולות לנבוע מתהליכים פיזיולוגיים שאינם מאוזנים, אך גם יכולות להופיע כאיתות של הגוף על מצוקה נפשית מסוימת דוגמת סטרס שאיננו מנוהל נכון, חרדה או דכאון, טראומה נפשית כתוצאה מאירוע בודד (כמו תאונת דרכים) או סדרת אירועים (כמו התעללות בתקופת הילדות).
ייתכן מאוד שאותו האדם שסובל מהפרעת השינה, כלל איננו מודע למידת ההשפעה שיש להתמודדותו עם רחשים אחרים ששקועים עמוק בתודעה ובאים לידי בטוי סימפטומטי כזה או אחר.
ייעוץ עם פסיכולוג בהחלט יוכל לסייע, אך הוא יצריך מספר מפגשים לכל הפחות, וזאת כדי לאפשר הערכת מצב וטיפול נכון ומתאים.
מתי אדע שכדאי לגשת לייעוץ?
ראשית, אני מזמינה אתכם להקליק כאן ולעבור לטופס שאילת שאלות עליהן אשמח לענות עבורכם. אציין מראש כי התחומים בהם אני מתמחה כוללים: סטרס, דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, כאבים כרוניים, תמיכה בנוגע ליציאה מהארון, בניית משפחה באמצעות תרומת זרע והפרעות שינה.
שנית, יעוץ פסיכולוגי נועד לספק מזור למי שחש קושי להתמודד עם מצוקותיו ואתגריו הרגשיים והנפשיים.
אין שחור ולבן— התחושה שלנו באשר למידת יכולותינו להתמודד לבד עם האתגר היא אישית בלבד. אם אתם חשים שהכלים הרגילים שבידיכם דוגמת עצה מקרובים וחברים או היכולת להמשיך הלאה, אינם מועילים דיו – אז ייתכן מאוד שטיפול פסיכולוגי יהא הצעד הנכון עבורכם.
מה משפיע על משך זמן הטיפול?
ייתכן מאוד שתגיעו לקבלת ייעוץ נפשי ראשוני מתוך מטרה ברורה כי מדובר בסדרת מפגשים בודדים ותו לא. אך אם תחושו בהקלה ובשיפור לנוכח המפגשים, ייתכן שתחפצו להמשיך במפגשים ולהאריך אותם לאור תחושתכם בדבר תרומתם להתמודדות שלכם.
שימו לב שטיפול פסיכולוגי הוא עניין מאוד אינדיבידואלי; זוהי תחושתכם שצריכה להנחות אתכם, ולא קו שרירותי כזה או אחר.
אם ננסה בכל זאת לגשת אל הנושא בצורה מעט יותר בהרחבה, הרי שמשך הטיפול יהיה מושפע ממידת החומרה של המצוקה או הרבדים השונים שהובילו אליה— אדם שסובל מפוסט טראומה ייתכן ויזדקק לסדרת מפגשים ממושכת, זאת לעומת זוג הורים המבקש לקבל ייעוץ פסיכולוגי כדי להתמודד עם אתגרים שונים בגידול הילדים או בזוגיות.
בנוסף, לכלים השונים בהם עושה הפסיכולוג שימוש, ישנה השפעה על משך הזמן הנדרש. כך לדוגמה, טיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי, יצריך עבודה ממושכת שכן מדובר בשינוי מחשבתי, שמטרתו היא לשנות את הרגליו התפיסתיים של האדם, ובעקבות כך, את רגשותיו והתנהגותו. בהחלט אין לצפות לשינוי פתאומי.
מנגד, טיפול EMDR ממוקד טראומה יכול להיערך על פני מספר מפגשים קצרים, בתנאי שקיימת יציבות ברוב תחומי חייכם. מטרתו היא לאפשר עיבוד מחודש של חוויה טראומתית, וזאת דרך שחזור תמונות נבחרות שעולות מתוך האירוע והדרכת המטפל, כך שיתרחשו תנאים מתאימים לעיבוד אירוע שטרם עובד כראוי וכן למידה חדשה. לשם כך, נעזרים, בין היתר, בתנועות עיניים (או גרייה דו-צדדית אחרת).
אך אם אני מעוניין רק בייעוץ ראשוני?
כדי לקבל ייעוץ נפשי ראשוני ו/או עזרה ראשונה נפשית, אינכם מחויבים לתהליך מתמשך עם פסיכולוג.
ישנם גופים שונים שיכולים בהחלט לספק את המענה הראשוני למצוקה שאתם חווים. נציין שהם מיואשים על ידי מתנדבים אשר קיבלו הכשרה מתאימה מאיש מקצוע.
מומלץ להכיר את עמותת סה"ר, ובה מתנדבים זמינים עבורכם וקשובים בצ'אט אנונימי. מטרתה של עמותת סה"ר היא לענות על כל דרגה של מצוקה תוך מתן מרחב בטוח ומאפשר. שעות הפעילות של הצ'אט רשומות באתר.
עמותה נוספת היא עמותת ער"ן, שמספקת סיוע נפשי ראשוני באופן אנונימי הן בטלפון והן באמצעות צ'אט אונליין.
לאור הנוכחות המתמשכת של הקורונה בחיינו, קופות החולים החלו לאחרונה להציע סידרה של 3 שיחות טלפוניות עם איש מקצוע (ללא עלות). לכל קופה מוקד משלה.
כמו כן, כפי שציינתי מעלה, אם אין מדובר במצב חירום (אז חשוב לפנות לעמותות ו/או לחדר מיון, רצוי פסיכיאטרי), אתם בהחלט מוזמנים לשלוח לי שאלות, ואשתדל להשיב בהקדם האפשרי.
אודותיי
ד"ר רות שידלו, רישיון מומחה 1941 ורישום בפנקס הפסיכולוגים 2152.
פסיכולוגית קלינית עם ניסיון של למעלה משלושים שנה. חברה בהסתדרות הפסיכולוגי בישראל. לאורך שנותיי בתחום, צברתי ניסיון יקר בענף בריאות הנפש במהלך שנות ההתמחות שלי ולאורך עבודותי כפסיכולוגית במרפאת החוץ של קופ"ח כללית ובתי חולים שונים, כולל הדסה, אסף הרופא ושיבא.
כיום כפסיכולוגית פרטית, אני מציעה את שירותיי בקליניקה שלי שבצפון תל אביב. שרותים אלה כוללים יעוץ/טיפול אונליין.
למעוניינים במידע נוסף ניתן ליצור עמי קשר טלפוני, להשאיר הודעה בטופס יצירת הקשר או לשלוח הודעת וואטסאפ.